Voedingsadviezen conform richtlijnen
- Vervang verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren
- Beperk koolhydraten met een hoge glykemische index en geraffineerde koolhydraatbronnen
- Gebruik altijd volkoren graanproducten, en vervang geraffineerde graanproducten door ongeraffineerde graanproducten
- Eet enkele porties groente en fruit per dag
- Vervang verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet (omega vetzuren) in vis of noten. Verzadigde vetten in zuivel kunnen een beschermend effect hebben op diabetes.
- Vermijd transvetten
- Eet elke dag een handje ongezouten noten (geen pinda’s!)
- Eet 1x per week vette vis
- Eet vooral wit vlees (gevogelte)
- Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen
- Drink water/koffie / thee zonder suiker in plaats van frisdrank
- Beperk de zoutinname tot < 6 gram per dag
- Eiwitbeperking is niet noodzakelijk
- Neem enkele porties ongezoete zuivel per dag, waaronder yoghurt
- Eet wekelijks peulvruchten
- Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
- Minimaal 150 minuten of meer matige inspanning per week
- Zorg voor voldoende slaap (7/8 uur per nacht)
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
Voedingsadviezen gebaseerd op Richtlijnen Goede Voeding (2015).