Competenties uitvoerder deelprogramma Voeding SLIMMER
Competenties
Het deelprogramma voeding kan uitgevoerd worden door iemand die beschikt over de volgende competenties:
Voedingsanalyse
De uitvoerder van het voedingsprogramma is in staat om samen met de deelnemer een voedingsanalyse uit te voeren. De uitvoerder kan in ieder geval:
- relevante gegevens m.b.t. omgeving, financiën, sociale factoren, slaapgedrag, stress, verwachtingen, eerdere ervaringen, etc. verzamelen;
- een diëtistische diagnose opstellen;
- tools inzetten waardoor de deelnemers inzicht krijgen in het eigen voedingspatroon/gedrag;
- doelen en wensen signaleren middels doorvragen, verhelderen en expliciet maken;
- samen met de deelnemer doelen voor de behandeling opstellen;
- signaleren van medische problemen waarvoor de deelnemer doorverwezen moet worden.
Individueel behandelplan opstellen en uitvoeren met als doel de realisatie van een gezond voedingspatroon
De uitvoerder van het voedingsprogramma kan samen met de deelnemer een behandelplan opstellen en deelnemers ondersteunen in het aanpassen van hun voedingspatroon. De uitvoerder heeft in ieder geval kennis en vaardigheden t.a.v.:
- bewustwording creëren en deelnemers verantwoordelijk maken voor hun voedingspatroon;
- ondersteuning bieden bij het aanpassen van het voedingspatroon van deelnemers;
- de relatie tussen voeding en gezondheid;
- de invloed van voeding op glucose tolerantie;
- de stofwisseling (vetverbranding, glucosestofwisseling, invloed van stress);
- het in balans houden of uit balans raken van het hormoonsysteem, gekoppeld aan voeding, bewegen, stress/ontspanning en slaap;
- lichamelijke en hormonale veranderingen in verschillende levensfases;
- neurobiologie (invloed van hersenwerking op welk gedrag mensen vertonen en hoe je dat kunt beïnvloeden);
- kan zich inleven in de situatie van de deelnemer;
- kan de deelnemer stimuleren tot een gezondere levensstijl;
- beschikt over gesprekstechnieken en motiverende technieken (motivational interviewing);
- herkent en analyseert signalen welke leiden tot ongezond voedingsgedrag;
- past voorschriften en dieetrichtlijnen adequaat toe;
- het geven van steun;
- het samen met de deelnemer inventariseren van stimulerende en belemmerende factoren;
- het omgaan met weerstand;
- het evalueren van doelen en waar nodig bijsturen;
- houdt de gegevens voor het dieetadvies, vooruitgang en de gesteldheid van de persoon bij;
- wekt vertrouwen bij deelnemers;
- vergroot (zelf)bewustzijn door te luisteren en de juiste vragen stellen;
- wijst stap voor stap de weg naar gedragsalternatieven;
- helpt de deelnemer op creatieve wijze nieuwe vaardigheden aan te leren;
- kan de deelnemer motiveren tot het volhouden van het geleerde gedrag;
- blijft het voedingspatroon en de compliance aan het gegeven dieetadvies monitoren;
- spoort problemen op en pakt problemen met het nieuwe voedingspatroon aan.
Organiseren groepsbijeenkomst
De uitvoerder van het voedingsprogramma organiseert een groepsbijeenkomst en voert deze uit. Hiertoe heeft de uitvoerder zij in elk geval:
- affiniteit met het werken met groepen en kan inspelen op het groepsproces;
- kennis en vaardigheden t.a.v. het organiseren en uitvoeren van de SLIMMER groepsbijeenkomst over etiketten/voedingswaarde;
- vaardigheden t.a.v. het wekken van vertrouwen bij deelnemers;
- vaardigheden t.a.v. het zorgen voor een goede sfeer en groepsbinding;
- vaardigheden t.a.v. het helpen van de deelnemers op creatieve wijze nieuwe vaardigheden aan te leren.
- Vaardigheden t.a.v. het activeren van de deelnemers.
Coaching tot gedragsbehoud
De uitvoerder van het voedingsprogramma begeleidt deelnemers bij een blijvende gedragsverandering t.a.v. een gezonde leefstijl. De uitvoerder heeft in ieder geval:
- kennis en vaardigheden om de eigen regie van de deelnemer te versterken.
- kennis en vaardigheden t.a.v. het evalueren van het behandelplan;
- kennis en vaardigheden t.a.v. het bespreken hoe de deelnemer zijn/haar huidige gedrag gaat volhouden aan de hand van het Persoonlijke actie- en ideeënplan voeding;
- vaardigheden over hoe de deelnemer het eigen gedrag kan blijven monitoren;
- vaardigheden om de deelnemer inzicht te geven in valkuilen en bespreekpaar maken hoe hiermee om te gaan.
- vaardigheden om de deelnemer te motiveren tot het volhouden van het geleerde gedrag;
- heeft kennis van wijkactiviteiten gericht op voedingsadvies.
- de basishouding van een coach: empathisch, oprecht en stelt zich gelijkwaardig op. En heeft daarbij de volgende vaardigheden: (open) vragen stellen, doorvragen en reflectief luisteren.
Samenwerking
De uitvoerder werkt samen tijdens de uitvoering van het programma. Hiertoe kan de uitvoerder in elk geval:
- samenwerken met andere disciplines waarin het proces en voortgang van de deelnemers worden afgestemd;
- kent de grenzen van zijn/haar competenties en handelt daarbinnen, waar nodig worden andere deskundigen ingeschakeld. De voor de professional geldende beroepsprofielen zijn hiervoor leidend.
Opleidingseisen
De uitvoerder van het deelprogramma voeding beschikt over:
- een afgeronde HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek; en
- is als leefstijlcoach ingeschreven in het kwaliteitsregister Kabiz (BLCN) of Kwaliteitsregister Paramedici (NVD).
- een certificaat van de SLIMMER scholing (inclusief geldige licentie)